Lakan poisto puutuolista

Hoitonurkka Osa 2: Lakan poisto 50-luvun tuolista

Hoitonurkan toisessa osassa Jani näyttää videolla matalan kynnyksen metodin vanhan lakan poistamiseen puutuolista. Meidän mielestämme vanhan tuolin kunnostukseen pystyy pienellä opettelulla kuka tahansa, joka on aiheesta innostunut ja valmis käyttämään asiaan aikaa! 

Edellisessä osassa kerroimme mistä voit päätellä vanhan puuhuonekalusi alkuperäisen pintakäsittelytekniikan, ja sen avulla oikean kunnostustavan. 

Videolla käsittelyssä on koivuinen 50 -luvun tuoli, jonka löysimme kirppikseltä viidellä eurolla. Leppoisalla meiningillä tehty huonekalujen kunnostus on mukavan rentoa puuhaa vaikka kesämökille! 

Selluloosalakan poistoon tarvitset:  
-Suojakäsineet
-Hiekkapapereita eri karkeuksilla (P120, P180 ja P240, mitä pienempi numero, sitä karkeampi)
-Sikli
-Ruuvimeisseli

Suosittelemme, että lakan poisto tehdään ulkona tai muussa hyvin tuulettuvassa tilassa. 

Vaihe 1: Hiominen P120 -hiekapaperilla

Videon 50 -luvun puutuolin tunnistaa selluloosalakatuksi sen kellastuneesta ja krakeloituneesta pinnasta. Kuten kerroimme edellisessä osassa, voit myös selvittää pintaksäittelyaineen tekemällä spriitestin.

Jani aloittaa vanhan lakan poiston karkealla P120 -hiekkapaperilla, mutta tekeminen loppuu lyhyeen, koska hiekkapaperi meneekin nitroselluloosalakasta tukkoon. Lakkauksen poisto onkin usein hyvä aloittaa suoraan siklauksella ja siirtyä vasta sen jälkeen hiekkapaperilla hiomiseen

Katso video

Vaihe 2: Siklaus ja tuolin purku osiin

Sikli on teräslevystä valmistettu yksinkertainen työkalu. Kyseessä oiva apuväline lakan poistamiseen puutuolista, jolla voidaan myös työstää puuta. Suosittelemme ostamaan siklin alan erikoisliikkeestä, sillä perus rautakaupan siklit ovat usein turhan jäykkiä. Jotta sikli toimii kunnolla, tulee sitä aika ajoin teroittaa. 

Sikliä ei kannata pelätä, sillä pienen opettelun jälkeen käyttö on varsin helppoa. Harjoittelu kannattaa kuitenkin aloittaa täysipuisella huonekalulla, jotta saat tuntuman siklin käyttäytymiseen. Viilutetuissa huonekaluissa sikli voi helposti napata liian ison määrän puuta mennessään. 

Siklillä työskentelyä helpottaa tuolin kunnollinen kiinnitys työpöytään, jotta tuoli ei heilu ja saat siklistä jämäkän otteen. 

Kuten Jani tekee tämän tuolin kohdalla, on usein hyödyllistä purkaa tuoli pienempiin osiin. Näin pääsemme käsiksi kaikkiin paikkoihin, joita on muuten hankala työstää. Älä kuitenkaan lähde irrottamaan ruuveja koskaan väkisin. Ruuvien irroittamisessa on tärkeää käyttää juuri oikeankokoista ruuvimeisseliä, sillä muuten ruuvin pää saattaa vaurioitua ja ruuvin poistaminen muuttuu entistä hankalammaksi. 

Siklin kanssa kannattaa varoa ylityöstämistä, jottei puuta irtoa vahingossa liikaa ja huonekalu menetä muotoaan tai viilu mene puhki. 

Katso video

Vaihe 3: Hiominen P180 -hiekkapaperilla

Kun varsinainen lakkaosuus pinnasta on poistettu siklillä, kannattaa siirtyä hiomaan pintaa sileäksi hiekkapaperia käyttäen. Siklauksen jälkeen voi aloittaa esimerkiksi P120 – P180 -hiekkapaperilla ja sen jälkeen vielä sileämmällä P240 -paperilla. Kokeilemalla opit helpoiten tunnistamaan missä vaiheessa mikäkin paperi on sopiva. 

Katso video

Vaihe 4: Hiominen P240 -hiekkapaperilla

Jani jatkaa P240 -hiekkapaperilla hiomista. P240 tai vielä sileämpi P320 on usein sopiva paperi viimeiseen silaukseen. 

Kuinka kauan hiomista sitten kannattaa jatkaa? Umpipuisen huonekalun viimeistelyä voi jatkaa lähes loputtomiin, kun taas viilutetun kohdalla on oltava varovaisempi, jotta varsinkaan kulmien ja reunojen viilu ei mene puhki. Ylihiomisella tuolien kulmat voivat myös pyristyä liikaa, jolloin alkuperäinen muoto kärsii. 

Nyrkkisääntönä hiomistyö on valmis, kun missään ei ole teräviä kohtia ja missään ei näy jälkiä tai epätasaisuuksia. Tasaisuus nousee avainasemaan siinä vaiheessa, kun huonekaluun laitetaan uusi pintakäsittelyaine. Jos pinta ei ole tasasinen, ei lopputuloksesta tule siisti. 

Katso video

Vaihe 5: Puhdistus

Kun olet itse tyytyväinen tuolin sileyteen, on puhdistuksen aika. Puhdistuksessa on hyvä varoa käyttämästä liikaa vettä. Rätti ei saa olla varsinaisesti märkä, vaan hieman nihkeä. Puhdistuksen tavoitteena on irroittaa kaikki pintaan jäänyt pöly ja muu lika. 

Jani tykkää käyttää puhdistuksessa tärpättiä. Tärpätti antaa hyvää esimakua siitä, miltä tuoli näyttäisi uudelleenlakattuna. Voit siis simuloida tuolin pintaa tärpätin avulla, ja päättää sitten haluatko lakata sen vai esimerkiksi pelkästään öljytä. 

Katso video

Hyggelig Instagramissa

Tervetuloa mukaan hyggeilemään Instagramissa tai Facessa

Liity hyggeilijöiden joukkoon ja saa 10 % alennusta

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uusista tuotteistamme sekä kestävän sisustamisen ilmiöistä. 

10 % alennusta

Tilaamalla uutiskirjeemme