Paperinarun vaihtaminen tanskalaiseen tuoliin

Tässä jutussa opetamme miten paperinarun voi omatoimisesti vaihtaa (tanskalaiseen) tuoliin. Käytämme esimerkkinä Niels Otto Møllerin 77-mallin tuolia. Jotta lopputulos on siisti, vaatii paperinarun käyttäminen pientä harjoittelua ja toistoa. Harjoittelua helpottaa kuitenkin se, että työn edetessä narun voi tarvittaessa purkaa ja kokeilla taas uudelleen. 

Olemme pilkkoneet alle opetusvideon eri työvaiheisiin blogitekstillä rikastettuna. Jos haluat mielummin katsoa koko videon, löydät sen myös täältä Youtube -kanavaltamme. 

Milloin naru kannattaa vaihtaa?

Paperinarua on käytetty useissa tanskalaisissa designtuoleissa istuimen materiaalina. Vaikka naru on kestävää, kaipaa usein esimerkiksi 50-luvulla valmistettu tuoli jo uutta narua. Milloin sitten on oikea aika vanhan narun purkamiseen ja uuteen naruun? Useimmiten vaihtoon kannattaa ryhtyä vain, kun naru on rikki tai pahemmin likaantunut. Tämä on toki makukysymys, mutta meidän mielestämme pieni löystyminen on paperinarusta valmistetulle istuimelle luonnollista, ja jos tuolissa on edelleen mukava istua, ei narua kannata vaihtaa. 

Niels Otto Møllerin tuolien paperinarun "kaava"

Jani näyttää videolla seikkaperäisesti miten naru punotaan esimerkkinä käytettävään N. O Møllerin 77-tuoliin. Esimerkiksi Hans Wegnerin Y-tuolissa tai Borge Møgensenin Folkestolenissa on sitten tyystin omannäköiset punontansa. Møllerin tuolien paperinarutus noudattaa seuraavanalaista ideaa: 

-Neljä pystysuuntaista punosta tuolin molemmissa ulkoreunoissa
-Loput pystysuuntaiset punokset tehdään kahden punoksen seteillä
-Pystysuuntaisten punosten väliin jääviin rakoihin tulee kahden punoksen levyiset vaakasuuntaiset nyöritykset
-Etu- ja takareunaan puun päälle tulee jokaiseen väliin tulee noin kolme – viisi kierrosta paperinarua

Tarvittavat työvälineet

Paperinarun poistoon ja uuden narun laittoon tarvittavat perusvälineet ovat:

-Mattoveitsi tai sakset
-Kapeakärkiset pihdit
-Vääntörauta
-Vasara 
-Nitoja (ei pakollinen)
-Uusia nauloja varalle
-Danish cord -paperinarua
-Jousipuristin

Katso video

Vaihe 1: Vanhan narun purkaminen

Ennen purkutyön aloittamista on todella tärkeää ottaa riittävästi kuvia vanhasta punosmallista. Alkuperäisestä istuimesta kannattaa kopioida uuteen istuimeen pystysuuntaisten punosten lukumäärä, ja muutenkin katsoa mallia. 

Kun päätös uudesta narusta on tehty, ei vanhan narun purkamista kannata pelätä! Vuosikymmeniä vanha naru on jo tehtävänsä tehnyt, joten antaa mennä vaan. Purkaminen kannattaa aloittaa vetämällä mattoveitsellä viillot jokaista istuimen reunaa myöten, jolla saa jo isoimman satsin irti. Nauloissa kiinni olevia naruja saakin sitten irrotella ihan käsin purkamalla ja pujoittelemalla. Tämä työvaihe vie oman aikansa, joten varaathan sille riittävästi aikaa. 

Katso video

(Huom. tee tarvittaessa tässä vaiheessa pintakäsittely ja puuosien liimaus)

Narun poiston jälkeen on hyvä pitää pieni tuumaustauko. Jos tuolisi on tukeva ja ei kaipaa muutakaan ehostusta, voit siirtyä suoraan vaiheeseen kaksi. Jos vanha tuolisi ei ole enää jämäkkä, ja puuosat kaipaavat uudelleen liimausta, tulee liimaus tehdä tässä vaiheessa ennen uuden narun laittoa. 

Hoida myös tuolin mahdollinen pintakäsittely (hiominen, öljyäminen tms.) tässä vaiheessa, niin et likaa uutta vastavaihdettua narua pölyyn tai käsittelyaineisiin. 

Tämä postaus käsittelee nimenomaan narun vaihtamista, joten emme mene tässä sen tarkemmin pintakäsittelyyn tai liimaukseen, mutta haluamme kuitenkin muistuttaa työjärjestyksestä. 

Katso video

Vaihe 2: L-naulojen vetäminen ulos tuolista

Kun vanha naru on poissa, aletaan tuolia valmistella uutta narua varten vetämällä ”L-naulat” osittain ulos tuolista vääntörautaa hyödyntäen. L-naulat ovat istuinta kiertäviä L-kirjaimen muotoisia nauloja, joita pitkin paperinaru punotaan kiinni tuoliin. Jos tuolin vanhat naulat ovat ehjiä eivätkä vääntyneitä, ei niitä kannata missään nimessä uusia. Pahasti vääntyneet naulat kannattaa sen sijaan vaihtaa samalla uusiin. 

Osa naulojen rei’istä voi olla löystyneitä. Tässä tapauksessa kannattaa porata vanhan reiän viereen pieni uusi reikä, ja laittaa naula siihen. Näin varmistat, että paperinarusta tulee tukeva ja se pysyy kunnolla kiinni rungossa. 

Katso video

Vaihe 3: Paperinarun kiinnittäminen tuolin reunaan

Tässä kohti on hyvä mainita, että narun kanssa on huomattavasti helpompi työskennellä, kun se tulee suorana syöttönä. Tähän voit ottaa avuksi rulla-alustan tai sitten vetää narua rullalta suoraksi ennen työskentelyn aloittamista. 

Ennen kuin narua aletaan punoa tuoliin, tulee se kiinnittää kunnolla tuolin runkoon. Olemme todenneet niitit ja naulat hyväksi yhdistelmäksi narun kiinnittämiseen. Kiinnitä naru tukevasti L-naulojen yläpuolelle.

Katso video

Vaihe 4: Paperinarun punonta tuolin etureunasta takareunaan (pystysuuntaisesti)

Tuolin molempiin ulkoreunoihin laitetaan neljän punoksen pystysuuntaiset naruryhmät. Loput pystysuuntaiset punokset laitetaan kahden punoksen narupareina. L-naulat, joihin narut kiinnittyvät määrittävät pystysuuntaisten punosten kohdat sekä määrän. 

Paperinarun nyöritys aloitetaan tuolin vasemmasta etureunasta takareunaa kohti. Aloita ensimmäinen kierros kieputtamalla tuoliin kiinnitetty naru rungon sisäpuolelta rungon yli (ei naulan kautta)ja siitä istuinosan takareunaan. Kun saavutat takareunan, pujota naru sisäpuolelta naulan ympäri ja siitä ulkokautta takaisin ylös. Vedä sitten naru koko rungon yli takaisin etureunaan niin, että se asettuu edellisen narun viereen ilman kierteitä. Toista edellinen kuvio, jonka jälkeen sinulla on ulkoreunan neljän punoksen naruryhmä valmiina. Tämän jälkeen naru viedään seuraavaan koukkuun ja punontaa jatketaan samalla metodilla kahden narun narupareilla. Lopuksi toiseen ulkoreunaan tehdään niinikään neljän punoksen naruryhmä samalla tavalla kuin alussa. 

Katso video

Vaihe 5: Narun kiinnitys toiseen ulkoreunaan ja viimeistely

Kun toisenkin ulkoreunan neljän punoksen naruryhmä on valmis, tulee naru taas kiinnittää tuoliin ja katkaista. Kieputettuasi narun naulan ympärille kiinnitä se vielä muutamalla naulalla kiinni runkoon. Nauloja ei kannata laittaa puun reunaan, jottei puu lähde lohkeilemaan. 

Onneksi olkoon! Olet saanut nyt pystysuuntaiset nyöritykset valmiiksi, ja urakka alkaa olemaan noin puolessa välissä. Ennen seuraavaa vaihetta on vielä hyvä varmistaa, että pystysuuntaiset punokset ovat tarpeeksi kireällä ja niiden väliin jäävät raot suhteellisen tasakokoisia. Tarkista myös, että narut eivät missään kohti kierrä toisiaan.

Katso video

Vaihe 6: Keskimmäisen naulan etsintä ja muiden naulojen naulaaminen alas

Seuraavaksi tuoli käännetään ympäri ja sekä etu- että takareunasta etsitään keskimmäiset naulat. Tuolissa saattaa olla vielä valmistuksenaikainen lyijykynämerkintä keskimmäisen naulan kohdalla. 

Kun olet löytänyt keskimmäisen naulan, paukuta vasaralla muut naulat paitsi keskimmäinen alas. 

Katso video

Vaihe 7: Etu- ja takareunan välien täyttäminen valmiilla narupätkillä

Seuraavaksi täytetään tuolin etu- ja takareunan raot valmiilla narupätkillä. Emme siis etene vielä tuolin istuimen sisäosaan, vaan täytämme vain puun päälle tulevat osuudet narulla.

Møllerin 77-tuolin etureunaan tarvitaan noin 13 -14 metrin ja takareunaan noin 11 metrin pituinen narunpätkä. Ensimmäisen tuolin kanssa naru voi olla pidempikin, jottei se varmasti lopu kesken. 

Aloita etsimällä narunpätkän keskikohta. Taita keskikohta kaksinkerroinen ja laita silmukka edellisessä vaiheessa ylös jätetyn keskimmäisen naulan taakse. Naputtele tämän jälkeen keskimmäinen naula alas. Lähde sitten täyttämään välejä keskeltä valitsemaasi suuntaa kohti. 77- tuolien etureunan jokaiseen väliin tulee yleensä neljä tai viisi punosta ja takareunaan kolme tai neljä punosta.  Päästyäsi tuolin reunaan asti kiinnitä naru nauloilla. Tämän jälkeen palaa keskikohtaan ja hoida punonta samalla tavalla myös toiseen reunaan.

Saatuasi etureunan valmiiksi toista sama kuvio noin 11 metrin narunpätkällä takareunaan. 

Katso video

Vaihe 8: Narun kiinnitys poikkittaista nyöritystä varten

Ennen narun nyöritystä vaakasuunnassa tulee se taas kiinnittää tuolin reunaan niiteillä tai nauloilla.

Katso video

Vaihe 9: Paperinarun punonta poikittaissuuntaisesti

Kun naru on tukevasti kiinni, aletaan sitä viedä kaksinkertaisena lenkkinä pystysuuntaisten naruryhmien ali ja yli. Aina saavuttaessa tuolin reunaan, kiinnitetään naru naulan taakse. Huom! Kuten videolla näytetään, osan nauloja taakse tulee kaksi kierrosta narua, jotta lopputulos pysyy symmetrisenä.

Nyöritystä tehtäessä on tärkeää varmistaa, että naru pysyy koko ajan tarpeeksi kireällä. Jos sinulta pääsee loppumaan koko narukerä kesken tässä tai muussa kohdassa, voit solmia jäljellä olevan narun ja jatkaa myöhemmin uudella rullalla. 

Katso video

Vaihe 10: Narun päättely ja tuolin viimeistely

Päättele viimeinen naru kiinnittämällä se puuhun samalla tavalla kuin aikaisemminkin nauloja tai niittejä hyödyntäen. Suorista lopuksi kaikki L-naulat niin, että ne ovat suunnilleen 90 asteen kulmassa ylöspäin. Katso vielä, että naru ei risteile missään ja että välit ovat suunnilleen saman kokoisia. 

Onneksi olkoon, tuolisi uusi paperinaruistuin on nyt valmis, ja hyvin kohdeltuna kestää taas vuosikymmenten käyttöä! 

Katso video

Hyggelig Instagramissa

Please enter your access token.

Tervetuloa mukaan hyggeilemään Instagramissa tai Facessa

Liity hyggeilijöiden joukkoon ja saa 10 % alennusta

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uusista tuotteistamme sekä kestävän sisustamisen ilmiöistä. 

10 % alennusta

Tilaamalla uutiskirjeemme