Tanskalaisen Poul Henningsenin vuonna 1958 suunnittelema PH5 on yksi maailman suosituimmista kattovalaisimista. Louis Poulsenin valmistamaan PH -sarjaan kuuluva valaisin on ollut kotien ja julkitilojen suosikki jo kahdeksalla eri vuosikymmenellä. PH5 -valaisimen nimen ”5” juontaa juurensa suurimman varjostimen koosta, joka on halkaisijaltaan 50 cm.
Vuosikymmenten varrella Louis Poulsen on valmistanut PH5 -valaisimesta karkealla jaottelulla neljää erilaista versiota, jotka esittelemme tässä blogitekstissä. Näiden neljän mallin jälkeen on nykytuotantoon tullut vielä uusia malleja omine värityksineen.
Vaikka eri aikakausien mallit näyttävät päällisin puolin samanlaisilta, on PH5 todellisuudessa kokenut liudan muutoksia. Eroavaisuuksissa parasta on se, että niistä voi päätellä miltä aikakaudelta oma PH5 on peräisin! Osien lisäksi valaisimen ikää voi arvioida myös valaisimesta löytyvästä Louis Poulsenin logo-tarrasta.
Syy muutosten takana on lähinnä käytännöllinen. Esimerkiksi energiansäästö- ja ledlamppujen yleistyttyä myös kiinnitysosien on täytynyt kehittyä.
Arvioitaessa vintage-PH5 -valaisimen ikää, on hyvä huomioida, että valaisimessa voi olla osia eri aikakausien versioista. On myös tyypillistä, että rikkoutuneita osia, kuten reiällinen kannatinlevy, on korvattu itse tehdyillä osilla.
Alkuperäiset värit
Uudempia PH5 -valaisimia on ilmestynyt lukuisissa eri väreissä. Nykytuotannossa on yhteensä 13 väriä aina kuparista pinkkiin. Alkuperäisiä värejä (1958 – 1994) oli kuitenkin vain neljä; valkoinen (Classic), liila, punainen ja sininen.




Alkuperäiset PH5 värit ovat liila, classic white, punainen ja sininen.
Mistä osista PH5 koostuu?
Ennen kuin sukellamme eri aikakausien mallien eroavaisuuksiin, kerrataan vielä mistä osista PH5 koostuu.
Tässä kohti on hyvä painottaa, että eniten muutoksia vuosien varrella on tehty PH5 -valaisimen kartionmalliseen yläosaan, jota voidaan nimittää myös ylävarjostimeksi. Eroavaisuudet eivät kaikissa tapauksissa selviä kootusta valaisimesta, vaan yläosa tulee irrottaa, jotta sitä pääsee tutkimaan. PH5:n yläosa on kuitenkin aina irrotettavissa ilman mitään työkaluja. PH5:n omistajille tämä on tuttu juttu, koska myös lamppu vaihdetaan irrottamalla yläosa.
PH5 koostuu seraavista elementeistä (kaikissa versioissa ei ole kaikki osia):
- Neljä kerrostettua alumiinivarjostinta, joiden sisäpinta maalattu valkoiseksi
- Kartionmallinen ”ylävarjostin”
- Kolme kaarevaa tukivartta
- Siniliila väliheijastin
- Pohjalevy
- Ripustin, jossa:
- Muovinen holkki (1-2kpl),
- Lampunpidin
- Kannatuslevy
Ensimmäinen versio: 1958 - 1960 -luvun alku
Ensimmäistä versiota PH5 -valaisimesta ehdittiin valmistaa vain muutaman vuoden ajan. Ensimmäisen erän yksilöt ovatkin kaikista harvinaisimpia.
Jos omistat 1.0 -versiota olevan PH5:n, kannattaa harkita kaksi kertaa haluatko esimerkiksi myydä sen eteenpäin, sillä varsinkin Suomen mittakaavassa kyseessä on harvinaisuus.

Ensimmäisen PH5 -version ylävarjostin koostuu kahdesta erillisestä toisiinsa liitetystä ”kartiosta”. Kartiot on kiinnitetty vastakkain niiteillä. Alempi kartio ei ole kootussa valaisimessa näkyvillä oleva osa, vaan se uppoaa alemman varjostimen sisään.
PH5:n 1.0 -versiossa kaksoiskartion sisältä löytyy jousellinen ripustimen kannatinosa. Jousen tarkoitus oli mukauttaa valaisinta sopivaksi erikokoisille hehkulampuille. Tämä osa ei siis näy ulospäin, vaan yläosa tulee irrottaa, jotta osaan pääsee käsiksi. Jos valaisimessasi on jousi, voit olla varma, että se on kaikkein ensimmäistä erää ja valmistettu aikavälillä 1958 – 1960 -luvun alku.
Jousen lisäksi ensimmäisen version tunnistaa pyöreästä sinisestä pohjalevystä, joka on keskeltä ontto (myöhemmissä malleissa pohjalevy on tasainen).


Toinen versio: 1960 -luvun alku - 1974
Toisen erän PH5 -valaisimia valmistettiin 1960 -luvun alusta aina vuoteen 1974 asti.
Kuten ensimmäisessä versiossa, on myös toisessa versiossa kahdesta kartiosta muodostuva ylävarjostinosa. Jos valaisimessasi on kaksoiskartio, se on valmistettu 1958 – 1974 välillä, eli joko ensimmäistä tai toista erää. Kolmannessa PH5 -versiossa kaksoiskartiota ei enää ole.
Toisessa mallissa jousirakenne korvattiin yksinkertaisemmalla yhdistelmällä, joka koostuu reiällisestä oranssista levystä ja kahdesta muoviholkista.
Ensimmäisen version ontto sininen pohjalevy korvattiin pienemmällä punaisella ja sen päällä olevalla sinisellä tasaisella levyllä. Myös toisen version valaisimissa on vanha Louis Poulsenin logotarra.




Kolmas versio: 1974 - 1994
Kolmatta versiota valmistettiin kokonaiset kaksikymmentä vuotta aikavälillä 1974 – 1994. Tästä johtuen 3.0 -yksilöitä liikkuu Tanskan 2nd hand -markkinoilla havaintojemme perusteella kaikista eniten.
Valaisimen ylävarjostinosa erosi aiemmista malleista siten, että kahdesta toisiaan vasten kiinnitetystä kartiosta jätettiin alempi pois. Nyt valaisimeen sopi vielä laajempi valikoima erikokoisia hehkulamppuja, kun alakartio ei enää vienyt tilaa sisällä.
Kolmannen version valaisimissa on sekaisin vanhinta sekä uudempaa Louis Poulsenin logotarraa.


Neljäs versio: 1994 - 2013
Vuonna 1994 oli PH5:n jälleen aika uudistua. Tuolloin julkaistiin uudistunut malli nimeltään ”PH5 Plus”, jota valmistettiin vuoteen 2013 saakka. Muutosten taustalla oli energiansäästölamppujen yleistyminen.
Vuonna 1994 koko yläosa muuttui yksinkertaisemmaksi ja tilavammaksi. Reiällinen oranssi levy jäi pois ja ripustin ja yläosa yhdistyivät kiinteäksi osaksi ylävarjostinta. Tämän myötä myös lampunkanta on kiinni yläosassa, eikä sitä voi irroittaa. Aiemmin lampunkanta roikkui keskellä ripustimessa.
Toinen merkittävä eroavaisuus Plus -mallissa oli lasinen alaheijastinlevy (aiemmissa malleissa sininen). Tämä uudistus tehtiin, jotta himmeämmät energiansäästölamput päästäisivät enemmän valoa.
PH5 Plus -mallin jälkeen nykytuotantoon on tullut vielä uusia malleja omine värityksineen sekä pienempi PH5 -Mini. Vuonna 2020 Louis Poulsen lanseeraa jälleen uuden ”Monochrome” -malliston, jossa on kolme mattapintaista väriä; musta, valkoinen ja sininen.

Vuodesta 1994 alkaen PH5:ssä ei ole enää ollut irrallista kannatinlevyä.





Tanskalaista designia suoraan Keravalta - Ornon Suomessa Louis Poulsenin lisenssillä valmistama PH5 -valaisin
Jos et löytänyt omaa PH5 -valaisintasi esittelmistämme neljästä mallista, voi olla, että se onkin Ornon eikä Louis Poulsenin valmistama.
Harva tietää, että PH5 -valaisimia on valmistettu aikanaan myös Suomessa! Keravalainen valaisintehdas Orno nimittäin valmisti Louis Poulsenin virallisella lisenssillä PH5 -valaisinta Stockmannin valikoimaan 1960- ja 1970 -luvuilla.
Ornon valmistamat lisenssi-yksilöt eivät missään nimessä ole ”feikkejä”, vaan täysin yhtä arvokkaita kuin Louis Poulsenin tekeleet. Voitaneen myös sanoa, että Suomessa valmistettu tanskalainen PH5 on omanlaisensa keräilyharvinaisuus.
Ornon valaisimen tunnistaa kiinteästä ”kannatinlevystä”, jossa on kahdeksan pyöreää reikää (nykymallin kiinteän kannattimen reiät ovat pitkulaisia ja niitä on vain kolme). Toisin kuin LP:n aikalaisvalaisimet, Orno ei käyttänyt oranssia irallista kannatinlevyä.
Huom.! Voi hyvin olla, että Ornon lisäksi myös muunmaalaiset toimijat ovat valmistaneet lisenssillä samantyyppisiä PH5 -valaisimia.


Kaipaatko apua PH5 -valaisimesi iän arvioinnissa?
Jos tämän blogin tiedot eivät auttaneet sinua arvioimaan PH5 -valaisimesi aikakautta, voit aina lähettää meille vaikka sähköpostia kuvien kera. Autamme mielellämme parhaamme mukaan arvioimaan valaisimesi iän.