Vanhat puutuolit ovat usein muuten käyttökelpoisia, mutta niiden liitokset ovat saattaneet löystyä tehden tuolista huteran istua. Hyvä uutinen on, että useimmiten tuoli saadaan korjattua jämäkäksi irroittamalla löysät liitokset ja liimaamalla ne takaisin kiinni! Älä siis raahaa vanhaa tuoliasi kaatikselle ainakaan ennen kuin olet tutustunut tähän tutorialiin.
Videolla ja sitä rikastavassa blogitekstissä näytämme miten huterasta puutuolista saadaan taas jämäkkä purkamalla löysät liitokset osiin ja liimaamalla ne sitten uudelleen runkoon kiinni. Jani käyttää videolla esimerkkinä Niels Otto Møllerin palisanterituolia mallia no. 77, mutta sama menetelmä sopii lähes kaikkiin tappi- tai kololiitoksilla tehtyihin puutuoleihin.
Olemme pilkkoneet alle opetusvideon eri työvaiheisiin blogitekstillä rikastettuna. Jos haluat mielummin katsoa koko videon, löydät sen myös täältä Youtube -kanavaltamme.
Tarvittavat työvälineet
Löysien liitosten purkamisessa ja uudelleen liimauksessa tarvittavat työvälineet ovat:
- Puristimet
- Kuormaliina
- Puuliima
- Tärpätti
- Riepuja
- Kuminuija
- Hiomapaperi
- Puutikkuja
- Puukko tai esim. katkoteräveitsi (=mattoveitsi)
- Hiustenkuivaaja
Vaihe 1: Löysien liitosten irroitus
Tuolin liitosten purkamisessa on tärkeää, että sitä ei koskaan tehdä väkisin vääntämällä. Työn edetessä tekijä kyllä huomaa, kun liitokset alkavat antaa periksi ja ne saadaan nitkuttelemalla ulos. Ainakaan alkuvaiheessa ei kannata käyttää talttaa tai ruuvimeisseliä, sillä niistä voi jäädä jälkiä puuhun.
Tuolin osien purku kannattaa aloittaa eniten notkuvista liitoksista. Aloita purkaminen lyömällä kumivasaralla irroitettavaan osaan muutama terävä isku. Joskus jo pelkkä kumivasaran käyttö voi irroittaa liitoksen.
Kuten videonkin tapauksessa, usein pelkkä kuminuija ei kuitenkaan riitä. Seuraavaksi kannattaakin antaa hiustenkuivaajalla liitoksiin lämpöä. Lämpö voi auttaa liitosten irtoamisessa varsinkin erittäin vanhoissa tuoleissa, joissa liimana on käytetty nahkaliimaa.
Huom. Jos huonekalu on lakattu, varo lämmittämästä sitä liikaa, jotta et vaurioita lakkaa.
Lämmön antamisen jälkeen kokeile uudelleen kuminuijalla. Kuten videon esimerkissä, lämmitä tarvittaessa vielä lisää ja kokeile jälleen uudelleen irtoavatko liitokset kuminuijalla. Kokeile välissä käsillä nitkutellen lähteekö liitos irtoamaan.
Voit ottaa avuksi myös puristimen, jolla voit liikuttaa tuolin osia ulospäin tuolista. Laita pahvin- tai puunpala puristimen ja tuolin väliin, jottei puu rikkoudu. Videolla tuolin etuosa irtosi lopulta puristimen avulla, mutta aikaisempi työskentely oli jo tehnyt pohjatyön liitosten löystymiseen.
Kun osat irtoavat, muista merkitä ne kasaamista varten teipillä ja lyijykynällä!
Nyrkkisääntönä purkamisessa kannattaa siis vuorotella nuijan, lämmön ja käsin nitkuttelun kesken. Videon tuolissa takareunan toisen jalan liitokseen saatiin rako, mutta se ei ottanut millään irrotakseen, joten avuksi jouduttiin ottamaan vääntörauta. Videolla vääntöraudan käyttö oli turvallista, koska liitokseen oli tullut jo rako, ja Jani pääsi siten liitoskohtaan vahingoittamatta puuta.
Mikäli tuolissa on tukevia liitoksia, niitä ei kannata alkaa turhaan purkamaan.
Vaihe 2: Liitosten ja reikien hiominen ja puhdistus
Kun löysät puuosat on saatu irroitettua, hiotaan osien liitoksista sekä rei’istä kaikki vanha liima pois ja samalla osat puhdistetaan.
Suurimmat liimajäämät lähtevät helposti puukolla tai katkoteräveitsellä. Kun suurimmat liimat on saatu pois, kannattaa liitoskohdat vielä pyyhkiä huolellisesti hiomapaperilla. Varo liiallista hiomista, jotta liitokset eivät muutu käyttökelvottomiksi.
Reikien puhdistamiseen hyvä niksi on rullattu hiomapaperi. Muista myös reikien kohdalla olla työstämättä niitä liikaa. Reiät voi vielä lopuksi tyhjentää puupölystä imurilla tai vaikkapa paineilmalla.
Mikäli huomaat tässä työvaiheessa, että liitokset ovat löysiä, voit tehdä puusta kiiloja tms. muita ”sovitteita”, jotta liitos saadaan pitämään. Liimalla ei pystytä täyttämään liian löysiä liitoksia.
Kun olet saanut kaiken liiman pois liitoksista ja rei’istä, pyyhi osat tärpättiin kastetulla rievulla.
Vaihe 3: Liimaus ja kasaaminen
Kun kaikki liitokset on saatu putsattua, päästään kasaamaan tuoli uuteen uskoonsa. Kannattaa tehdä ensin koekasaus ilman liimaa, jolloin näet menevätkö kaikki liitokset pohjaan. Puuliima ei kuivu hetkessä, mutta työskentelyssä kannattaa silti olla ripeä. Puuliima on vesiliukoista, joten sitä voidaan hyvin pyyhkiä pinnoilta ennen kovettumista.
Aloita kasaaminen laittamalla liimaa reikään, ja levitä se tasaisesti puutikulla kaikille reiän pinnoille. Levitettyäsi liiman reikään, työnnä liitos siihen huolellisesti kiinni. On tärkeää, että liimaa on riittävästi. Ei haittaa, jos liimaa tulee kasauksessa hieman yli, sillä ylimääräinen liima saadaan pyyhittyä pois kostealla rätillä.
Kun kaikki osat on saatu liimattua, voidaan kasaamiseen ottaa avuksi puristin. Puristimen avulla varmistetaan, että kaikki liitokset menevät täysi pohjaan asti, ja jalat eivät jää vinoon.
Mikäli et pääse kunnolla pyyhkimään liimajäämiä pois, voit käyttää puristimet irti, ja pyyhkiä tuolin tässä välissä, kuten Jani tekee videolla.
Viimeisesessä vaiheessa laitetaan tuoliin taas puristimet, ja ne jätetään kiinni liiman kuivumisen ajaksi. Kuivumisaika riippuu liimasta, mutta on yleensä joitain tunteja. Voit jättää puristimet myös vaikka yön yli. Tarkista tässä vaiheessa vielä, että tuoli ei keiku ja liitokset ovat pohjassa.
Onneksi olkoon – työ alkaa nyt olemaan valmis. Viimeistään seuraavana aamuna pääsetkin sitten irroittamaan puristimet ja nauttimaan jälleen jämäkästä tuolistasi!