Arne Jacobsen syntyi 118 vuotta sitten. Mistä johtuu, että vuonna 1901 syntyneen futuristisen suunnittelijan huonekalut ovat maailman suosituimpien kärjessä vielä vuonna 2020?
Nimi Arne Jacobsen, tuttavallisemmin ”AJ”, nousee usein esille puhuttaessa tanskalaisista designhuonekaluista. Moni ei kuitenkaan tiedä, että aikaansa edellä ollut modernin huonekalusuunnittelun uranuurtaja oli myös visionäärinen arkkitehti.
Mistä AJ tunnetaan parhaiten?
- Seven TM series -chair (Seiska -tuoli) 1955
- Ant TM -chair (Muurahaistuoli) 1952
- Egg -chair (Muna-tuoli)
- Swan chair (Joutsen -tuoli)
- Kööpenhaminan SAS -hotellin arkkitehtuurin, sisätilojen ja irtaimiston suunnittelu (1956 – 1960)
- Kööpenhaminan Klampenborgin Bellavista -kerrostalot, Bellevue -teatteri ja Bellevue Beach


"Siinä pitää olla järkeä"
Arne Jacobsen (1902 – 1971) on luultavasti maailmanlaajuisesti tunnetuin tanskalainen huonekalumuotoilija. Hän pyrki työssään yhdistämään modernin teknologian mahdollistamat valmistustekniikat ergonomisiin vaatimuksiin.
Huonekalumuotoilun lisäksi arkkitehtina mainetta niittäneellä Jacobsenilla oli Hans J. Wegnerin, Finn Juhlin ja Borge Morgensenin ohella äärimmäisen tärkeä rooli koko Danish modern -suuntauksen syntymisessä ja kehittymisessä. Arne Jacobsenin vuosien 1952 – 1958 välisenä aikana suunnittelemat Egg, Swan, Seiska ja Muurahaistuolit ovat säilyneet huippusuosittuina jo yli 70 vuoden ajan.
Yksi syy suursuosioon on Arne Jacobsenin pelkistetty ja käytännöllinen, mutta samalla äärimmäisen kunnianhimoinen muotokieli. Jacobsen halusi liittää moderneihin visioihinsa ajalleen uuden puuvanerin taivutustekniikan. Tätä tekniikkaa hän hyödynsikin kenties maailman tunnetuimpien tuolien, eli Seiska -tuolin ja Muurahais -tuolin valmistuksessa.


Kapinallisesta pikkupojasta arvostetuksi visionääriksi
Mistä AJ:n rohkeat visiot sitten kumpusivat? Jacobsenin kerrotaan olleen luonteeltaan kapinahenkinen jo pikkupojasta asti. Nuori herra Arne päätti koristella maalauksin huoneensa valkoisen seinän, mkä johti pojan passittamiseen sisäoppilaitokseen. Koulussa vietetystä intensiivisestä ajasta oli kuitenkin hyötyä Jacobsenin myöhempää uraa ajatellen. Sisäoppilaitoksessa opiskellessaan hän ryhtyi kehittämään omaa taiteellista kädenjälkeään akvarellimaalauksen ja piirtämisen kautta.
Ehkä tuo sama kapinahenki antoi Jacobsenille rohkeutta lähteä toteuttamaan omia visioitaan huonekalumuotoilun parissa. Lapsena syntynyt kiinnostus muotoon ja taiteeseen säilyi, ja Arne Jacobsen valmistui Kööpenhaminan kuninkaallisesta taideakatemiasta arkkitehdiksi vuonna 1927. Jo muutama vuosi myöhemmin Jacobsen perusti oman arkkitehtitoimistonsa Kööpenhaminan esikaupunkialueelle Hellerupiin.
Samana vuonna mies osallistui kollegansa Flemming Lassenin kanssa kilpailuun, jossa he esittelivät ”Fremtidens husin”, eli näkemyksensä tulevaisuuden talosta. Pyöreänmuotoisessa talossa oli muun muassa sisäänrakennetut kirjoituskoneet sekä autotalli, jonka ovi avautui auton lähestyessä sitä. Myös ikkunoiden avaaminen ja maton pyyhintä oli ”automatisoitu”. Talon keittiö oli yksinkertainen, sillä Jacobsen ja Lassen ennustivat, että tulevaisuudessa syötäisiin vain keskuskeittiöistä tuotavia valmisruokia. Aikaansa edellä olleen kaksikon ennustusten voidaan sanoa sittemmin toteutuneen ainakin jossain määrin.

Fremtidens hus – Tulevaisuuden talo, oli Arne Jacobsenin ja Flemming Lassenin futuristinen näkemys tulevaisuuden talosta.
Klampenborgin asuinalueen kohteet
Ennen kuin Jacobsen suunnitteli tuolit, joista hänet parhaiten tunnetaan, ehti hän niittää mainetta arkkitehtina. Yksi Jacobsenin tunnetuimmista projekteista on 1930 -luvulla käynnistynyt ja 1950 -luvulla täydennetty sarja kohteita Kööpenhaminan esikaupunkialueella Klampenborgissa. Projekti sai alkunsa, kun Jacobsen voitti suunnittelukilpailun Klambenborgin uimaranta-alueen suunnittelusta. Klampenborg on myös Jacobsenin synnyinkaupunki.
Klampenborgin arkkitehtuuriseen kokonaisuuteen kuuluu muun muassa:
Bellevue Beach -ranta-alue (uimakopit, vartiotorni yms.) 1930-1932
Bellavista kerrostalokompleksi 1931-1934
Ratsastuskoulu 1933-1934
Bellevue teatteri ja ravintola rantakadulla – 1935-1937
Texaco-huoltoasema 1937

Jacobsenin suunnittelema uimavartijan torni komeilee Klampenborgin Bellevue -uimarannalla.
Jacobsenin päästä syntyneitä ideoita täynnä oleva Klampenborgin Bellevue Beachin alue on yksi Kööpenhaminan suosituimmista uimarannoista. Ranta ja Jacobsenin suunnittelemat lukuisat rakennukset ovatkin oiva matkailukohde Tanskaan suuntaaville turisteille. Klampenborg sijaitsee vain noin kymmenen kilometrin päässä Kööpenhaminan keskustasta.

Bellavista -kerrostalokompleksi Klampenborgissa
Alueelle suunniteltua valkoisten rakennusten sarjaa kutsutaan nimellä ”The White City”. Klampenborgissa Jacobsen pääsi toteuttamaan omaa käsitystään funktionalismista sekä raikkaita ideoitaan moderneista tanskalaisista rakennuksista.
Yksi Jacobsenin Klampenborgiin suunnittelemista kohteista on Valkoinen Bellavista -kerrostalokompleksi. Valkoisena hohtava omaperäinen rakennus on mahtipontinen, mutta tyylikäs ilmestys. Rakennuksen porrastettu muotokieli, pyöristetyt reunat ja nurkkaikunnat edustavat funktionalismia puhtaimmillaan. Samaa funkkisilmettä löytyy myös Klampenborgin Bellevue -teatterista.

Jacobsenin 1935-1937 suunnittelema Bellevue -teatteri Klampenborgin esikaupunkialueella.

Søholmin -rivitalot valmistuivat toisen maailmansodan jälkeen
Toisen maailmansodan jälkeen Jacobsen jatkoi työtään Klampenborgissa Søholmin rivitalo -kompleksin suunnittelulla. Myös itse herra Jacobsen asui ja työskenteli yhdessä Søholmin asunnoista yhteensä 20 vuoden ajan.
Søholmin rakennusten muotokieli on samantyylinen 1930 -luvulla valmistuneiden talojen kanssa, mutta väri on muttunut kalkin valkoisesta ruskeaksi. Projekti toi AJ:lle lisää kansainvälistä mainetta ja siivitti tulevaa uraa.
Kööpenhaminan SAS -hotellin suunnittelu

Arne Jacobsenin suunnittelema SAS -hotelli (nyk. Radisson Blu) Kööpenhaminassa.
Toinen suuri projekti Jacobsenin uran varrella oli Kööpenhaminan SAS -hotellin (nykyinen Radisson Blu) suunnittelu vuosien 1956 – 1960 välisenä aikana. New Yorkin Lever House toimi inspiraation lähteenä aikanaan kritiikkiäkin osakseen saaneen rakennuksen suunnitteluun.
Jacobsenin SAS -hotellin suunnittelutyö ei koskenut pelkkää rakennusta, vaan kattoi myös hotellin huonekalut ja irtaimiston aina kahvilusikoista huonekaluihin. Klassikkotuolit Drop-, Egg- ja Swan syntyivätkin alun perin SAS -hotellin sisustusta varten. Jacobsenin hotelliin suunnittelemia lusikoita voi ihastella myös futuristisessa klassikkoelokuvassa ”Avaruusseikkailu 2001”.
Nykypäivänä Radisson Blu -hotellissa vierailevat pääsevät ihastelemaan ja kokeilemaan Jacobsenin tuoleja hotellin yleisissä tiloissa. Itse hotellihuoneiden sisustus ja irtaimisto on vuosien varrella uusittu lukuunottamatta alkuperäisenä säilytettyä huonetta nro. 606. Mikään museo alkuperäishuone ei kuitenkaan ole, vaan suurimmat ”AJ -fanit” voivat varata sen itselleen majoitusta varten. Jos matkustat Kööpenhaminaan ja haluaisit vain veloituksetta piipahtaa huoneessa, nykäise hotellin henkilökuntaa rohkeasti hihasta. Huonetta pääsee katsomaan, jos se on vapaana, ja jos Conciergella on hyvä päivä ;-).

Huone nro. 606 Kööpenhaminan SAS -hotellissa on säilytetty alkuperäisessä asussaan.

SAS-hotellia varten Arne Jacobsen suunnitteli kuvassa vasemmalta oikealle näkyvät Drop-, Egg-, ja Swan -tuolit.
Maailman kuuluisimpia tuoleja
SAS -hotellia varten Jacobsenin suunnittelemat näyttävät ja uskaliaan modernit Egg- ja Swan -tuolit syntyivät aikakautena, jolloin tanskalaisten asuntojen koot kasvoivat vauhdilla. Jo tuolloin tuolit toimivat trendikkään sisustajan kodin katseenvangitsijoina joka suunnasta katsottuna.
Tuolien jalat jätettiin tarkoituksella pelkistetyiksi, jotta itse istuinosan kunnianhimoinen muotokieli pääsi arvoiseensa asemaan. Jacobsen käytti myös Egg -tuolissa uutta tekniikkaa, jossa kankaan alle aseteltiin vahva ja mukava vaahtosisus. Klassikkotuolit Seiska, Muurahainen, Egg ja Swan ovat myös ovat usein esiintyvä näky sisustuslehdissä, mainoksissa ja tv-ohjelmissa.
Läpi hänen uransa, Jacobsenille oli tärkeää ajalle modernimpien valmistusteknologioiden hyödyntäminen, ja sitä kautta sodan jälkeisen uskaliaan ilmapiirin ilmentäminen. Huonekalujen muotokielessä korostui mahdollisimman ohuet pinnat, minimalismi ja vaneripuun taivuttaminen ergonomisiin muotoihin.
Arne Jacobsenin rohkeat visiot ovat jääneet elämään ikonisten tuolien ja lukuisien rakennusten kautta. Ajattomat klassikkohuonekalut pysyvät vuosi toisensa jälkeen ikisuosikkeina yksityiskodeissa, toimistoissa ja julkisissa tiloissa.