Miten sisustaa ekologisesti?

Tiesitkö, että suomalaisten kotitalouksien hiilidioksidipäästöistä kuluu noin viisi prosenttia sisustukseen, huonekaluihin ja kodinkoneisiin? Ympäristöystävälliset valinnat eivät kuitenkaan ole ristiriidassa sisustusunelmien toteuttamisen kanssa, päinvastoin!

Ekologinen ja asujansa näköinen koti on sisustettu iättömän kauniilla tuotteilla, jotka kestävät läpi vuosikymmenten ja miellyttävät silmää trendien vaihtuessa. Vaikka kierrätetyn huonekalun ostaminen on aina ekoteko, on kestävä sisustaminen myös paljon muuta. 

Kokosimme alle viisi askelta kohti ekologisempaa kodin sisustamista. Lopputuloksesta tykkäätte sekä sinä että maapallo!

1. Ei heräteostoksille

Paras tapa säästää luonnonvaroja ja pitää hiilijalanjälki kurissa on vähentää omaa kulutusta, eli tavaroiden hankintaa. Uuteen asuntoon muutettaessa moni kiirehtii sisustamisen kanssa, jolloin tulee helposti tehtyä nopeita ostopäätöksiä huonekalujen suhteen. Usein lopputuloksena on, että hetken mielijohteesta hankittuihin tavaroihin kyllästyy yhtä nopeasti kuin niistä innostuikin.

Jos siis ihastut juuri tämän hetken kuumimpaan valaisimeen tai mattoon, mieti ennen hankintaa uskotko pitäväsi tuotteesta vielä 20 vuoden päästä ja pystytkö yhdistelemään sitä erilaisiin kokonaisuuksiin.  

Kysy itseltäsi nämä viisi kysymystä ennen huonekalun tai valaisimen hankintaa

  • Uskonko pitäväni tästä tuotteesta vielä 10 vuoden päästä?
  • Voiko tämä huonekalu tai valaisin kestää käytön sukupolvelta toiselle?
  • Sopiiko tämä tuote yhteen monenlaisten muiden sisustuselementtien kanssa?
  • Säilyttääkö tämä huonekalu tai valaisin myyntiarvonsa vielä vuosien päästä, jotta voin tarvittaessa myydä sen eteenpäin? 
  • Lisääkö tämä tuote palan aitoa hyggeä, eli mukavaa ja lokoisaa tunnelmaa kotiini ja elämääni? 
Miten sisustaa ekologisesti

2. Tee suursiivous tai maalaa taulu

Toinen keino ekologiseen sisustamiseen on niin sanottujen vaihtoehtoisten kodin freesaustapojen suosiminen. Tähän laskemme mukaan kaikki keinot tehdä kodista entistä viihtyisämpi ilman tavaran ostamista.

Ennen huonekalukauppaan marssimista, kysy itseltäsi seuraava kysymys; kaipaako kotini lisää tavaraa vai piristyisikö se pelkällä suursiivouksella tai huonekalujen järjestyksen muuttamisella? Esimerkiksi sohvan paikkaa vaihtamalla annat olohuoneellesi aivan uudenlaisen ilmeen. Lopputuloksena saatat todeta, että et itseasiassa kaipaa kotiisi ollenkaan lisää tavaraa, vaan pelkkä kynttilän sytyttäminen tuo ripauksen kaipaamaasi hyggeä. 

Ikivanha, mutta varma kikka piristää sisustusta ilman suurempia hankintoja ovat huonekasvit ja kukat. Kesäaikaan niityt ovat luonnonkukkia pullollaan. Näyttävien lupiinien ja kurtturuusujen poimiminen on suoranainen uroteko, jolla teet tilaa muille lajikkeille. Muista huomioida myös seinätila, jos kaipaat uutta ilmettä kotiisi. Taulut, julisteet tai vaikka mummon vanha (ja muuten supertrendikäs) ryijy ovat oivia tapoja tuoda kotiisi uusia värejä ja kerroksia.  

3. Korjaa ja kunnosta

Mitäs sitten, jos olohuoneen ainut valaisin on rikki? Ennen kuin marssit valaisinliikkeeseen, harkitse voisiko ammattilainen saada vanhan lampun korjattua. Kolmas askel ekologiseen sisustamiseen on nimittäin rikkoutuneiden tai kuluneiden tavaroiden kunnostus, korjaus ja entisöinti. Älä heitä rikki mennyttä tuotetta automaattisesti roskalavalle, vaan kiikuta se ammattilaiselle korjattavaksi. Näin voit tarvittaessa myös myydä tuotteen eteen päin. Kunnostuksen tärkeys korostuu, kun kyseessä on laadukas huonekalu. Harva haluaa olla se, joka päättää 50 vuotta nähneen teak-lipaston elämän jättämällä sen rapistumaan. 

Kuoriutuisiko sinusta nikkaroitsija? Vaikkapa kuluneen puuhuonekalun pinnan pystyy käsittelemään hyvin myös tavallinen tallaaja, joka on valmis investoimaan aiheeseen hiukan aikaa. Blogit ja Youtube ovat pullollaan huonekalujen kunnostusohjeita ja kirjastot kirjoja. Myös useat kansalais- ja aikuisopistot tarjoavat kursseja huonekalujen kunnostamiseen ja verhoiluun. Miksipä et hankkisi uutta harrastusta ja samalla laittaisi lempinojatuolisi verhoilun uuteen uskoon asiansa osaavan opettajan ohjeistuksessa?

Jos vasara ja pensseli eivät kuitenkaan houkuttele, pohdi löytyykö tuttavapiiristäsi innostunut nikkaroitsija. Vaativammat kunnostukset ja verhoilut kannattaa kuitenkin aina jättää ammattilaisten käsiin. 

Korjaaminen ja kunnostus

4. Muuta käyttötarkoitusta ja kysy kaverilta

Jos todella tarvitset uuden huonekalun tai valaisimen, kannattaa ennen ostamista käyttää vielä ainakin yksi oljenkorsi; nimittäin kysyä kaverilta. Voi olla, että sukulaisesi on muuttamassa pienempään asuntoon ja laittamassa puolet huonekaluistaan kiertoon tai pahimmassa tapauksessa roskiin. Tartu tilaisuuteen ja älä häpeile kysyä lupaa päästä penkomaan sukulaisesi vinttikomeroita. Saatat löytää todellisia aarteita. Jos sukulaiset ovat liian kaukana, perusta taloyhtiöllesi tai asuinalueellesi Facebook -kirppis. Tutustut naapureihin ja voit tehdä löytöjä ilman matkustusta kaupungin toiselle laidalle. 

Usein unohtuva, mutta erinomainen tapa pidentää huonekalujen elinkaarta on muuttaa niiden käyttötarkoitusta. Ota vitriinistä lasikaapit pois ja tee siitä kirjahylly. Maalaa tyhjänpanttina lojuva jakkara lempivärilläsi ja käytä sitä yöpöytänä. Käsistään kätevä tekee keraamisesta kulhosta lampunvarjostimen. Vain taivas on rajana, kun luovuus pääsee valloilleen!

Ekologinen sisustaminen

5. Osta kierrätettynä

Jos lopulta päädyt ostamaan tarvitsemasi huonekalun tai muun sisustustavaran, kannattaa ensin katsoa löytyykö unelmiesi tuote jostakin käytettynä. Kierrätetty huonekalu ei ole synonyymi huonokuntoiselle ja toisinaan ajan patina vain kaunistaa esineitä. Kodista toiseen siirtyneiden huonekalujen mukanaan kantamat tarinat tekevät niistä mielenkiintoisia ja hankkimalla käytettyjä tavaroita osallistut itse kiertotalouden mahdollistamiseen. Vuosia hyväkuntoisena säilynyt huonekalu on myös tae erinomaisesta laadusta ja taidokkaasta työnjäljestä. Muistathan siis pitää kierrätetyistä huonekaluista hyvää huolta, jotta voit halutessasi laittaa ne vaikka takaisin kiertoon.

Hyggelig Instagramissa

Tervetuloa mukaan hyggeilemään Instagramissa tai Facessa

Liity hyggeilijöiden joukkoon ja saa 10 % alennusta

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uusista tuotteistamme sekä kestävän sisustamisen ilmiöistä. 

10 % alennusta

Tilaamalla uutiskirjeemme