Lars Schioler valaisimet

Suunnittelijaesittelyssä Lars Schiøler

Lars Eiden Schiøler (1913 – 1982) oli eritoten 1960- ja  1970-luvulla vaikuttanut tanskalainen valaisinpioneeri, joka tunnetaan erilaisista muovisista ”tee-se-itse” valaisimistaan. Schiølerin valaisimet antavat toinen toistaan tunnelmallisemman valaistuksen, ja sopivat yhteen niin modernimman kuin retrohenkisenkin sisustuksen kanssa. 

P. J. Høyrup ja Pearl Shade -valaisimen synty​

Preben Johan Høyrupin 1940 -luvun lopulla perustama yritys nimeltään ”P. J. Høyrup” ja sittemmin ”Høyrup Light”, keskittyi alkuaikoinaan valmistamaan legendaarisia Heiberg -valaisimia. Yrityksen tyyli ja tulevaisuus ottivat kuitenkin täysin uudenlaisen suunnan, kun alunperin kaupan myyjäksi kouluttautunut Lars Eiden Schiøler liittyi osakkaaksi 1950 -luvulla ottaen vastuun valaisinten suunnittelusta ja tuotannosta.

Asiat alkoivat edetä kunnolla vuonna 1960, jolloin P. J. Høyrup osti itselleen alipainemuotoilukoneen. Tällä merkillisellä laitteella pystyttiin tekemään jännittäviä kokeiluja mielenkiintoisen uuden materiaalin, muovin, muotoilun parissa. Eräänä päivänä Schiøler keksi laittaa alipainekoneeseen metallisen tuuletusritilän vastakkain muovilevyn kanssa. Tämä kokeilu johti puolivahingossa kauniin vohvelikuvioidun muovipinnan syntymiseen, ja kenties Schiølerin tunnetuimman valaisimen ”Pearl Shaden” (patentoitu 1961) syntyyn. 

Pearl Shade valaisimen sisällä on läpinäkyvä muovinen sylinteri, jonka molemmissa päissä on muoviset renkaat. Vohvelipintainen muovilevy on taivutettu renkaiden väliin valaisimen varjostimeksi. Helmisimpukkaa muistuttava lopputulos on tyyliltään hyvin skandinaavinen, eli yksinkertaisen tyylikäs. 

Häikäisemättömän ja tunnelmallisen valaistuksen antava Pearl Shade -valaisin osoittautui myyntimenestykseksi ja sitä valmistettiin useissa eri ko’ oissa sekä väreissä 1960- ja 1970 -luvuilla. Valkoinen versio pysyi kuitenkin kaikista suosituimpana. 

Pearl shade riippuvalaisin, Lars Schiøler, Hoyrup
Pearl shade riippuvalaisin, Lars Schiøler, Hoyrup

Hoyrup Lightin vuonna 1961 patentoima Pearl Shade -valaisin on Schiølerin tunnetuin luomus. 

Yhteistyö Ikean kanssa ja "tee se itse" -valaisimet​

Toimintansa alkuvaiheessa Høyrup valmisti valaisimiaan valmiiksi koottuina käyttövalmiina versioina. Pikkuhiljaa heräsi kuitenkin idea kasaan taitelluista valaisimista, jotka asiakkaan tulisi koota lopulliseen muotoonsa vasta itse kotonansa. Ajalleen uutena ilmiönä, tuli valaisinten paketin mukana selkeät kokoamisohjeet havainnekuvineen. Ensimmäinen valaisin, jota Høyrup alkoi valmistaa ”tee-se-itse” versiona, oli suuri ja näyttävä ”Butterfly”. 

Ruotsalainen Ikea oli tehnyt jo 1950 -luvulta alkaen uraa uurtavaa työtä myymällä huonekaluja, jotka asiakkaan piti koota kotonaan käyttövalmiiksi paketin mukana tulevia ohjeita noudattaen. Schiøler näki tässä mahdollisuuden yhteistyöhön ja tarjosi Ikealle myyntiin kotona kokoon taiteltavia muovisia valaisimiaan. Synergiaedut havaittiin myös Ruotsissa, ja Ikeasta tulikin Høyrupille erittäin tärkeä jälleenmyyjä ja vuosikausien kumppani. Tanskassa Høyrupin valaisimia oltiin myyty jo vuosien ajan monissa muissa tavarataloissa ja liikkeissä. Vuodesta 1969 alkaen myös tanskalaiset pääsivät ostamaan Schiølerin valaisimia Ikeasta ensimmäisen Tanskan Ikean avatessa tuolloin ovensa (vertailun vuoksi Suomen ensimmäinen Ikea avattiin vasta vuonna 1996).

Suuri ja näyttävä "Butterfly" oli ensimmäinen valaisin, jota myytiin "tee-se-itse" versiona, eli valaisimen kokoaminen jäi asiakkaan vastuulle

Vaikka Ikea oli tärkeä yhteistyökumppani, ei se suinkaan myynyt Høyrupin valaisimia yksinoikeudella. Schiolerin luomuksia myytiin 60- ja 70 -luvuilla lukuisissa liikkeissä ja tavarataloissa yhteensä 40 eri maassa aina Yhdysvalloista Britteihin ja Singaporeen asti. Yksi suosion taustalla vaikuttava seikka oli pakkausten viemä pieni tila. Koska valaisimet olivat paketeissaan suurimmaksi osin taiteltuina, veivät ne minimaalisen vähän tilaa ja toivat siten kustannussäästöjä varastoinnin ja logistiikan saralla . Tämä näkyi myös valaisinten edullisissa loppuhinnoissa kuluttajien mieliksi.

Löydät hurmaavia kuvia valaisinten alkuperäisistä pakkauksista Hoyrupin sivuilta täältä. Samoilta sivuilta löytyy myös kuvia Schiølerin valaisimista eri vuosien katalogikuvissa. 

Ikea myi yllä olevassa kuvassa näkyvää Schiolerin ”Facett” -varjostinta useiden vuosien ajan nimellä ”Kabare”. Löydät suuren suosion saavuttaneen valaisimen esimerkiksi Ikean vuoden 1968 katalogista sivulta 209 täältä

Schiølerin varjostimet taipuvat edelleen moneen

Butterfly -riippuvalaisimen kokoaminen aloitettiin siivekkeiden taittelulla ja kiinnittämisellä yhteen. Sen jälkeen varjostin kiinnitettiin metalliseen rinkulaan, ja valaisin oli valmis käyttöön.
Butterfly riippuvalaisin Lars Schiøler
Silhouett valaisimen erottaa Butterflysta sen klipsit, joilla siivekkeet liitettiin yhteen.

Lars Schiøler lopetti valaisinten suunnittelun 1970 -luvun puolivälissä. Vuonna 1978 J. P. Høyrup siirtyi Schiolerin pojan Uffe Gustav Schiølerin omistukseen ja nimeksi muutettiin Høyrup Light. Yritys lopetti toimintansa ja valaisinten valmistamisen 1980 -luvun puolivälissä. 

Kuten monet muutkin 60- ja 70-luvun tanskalaiset klassikot, Schiølerin valaisimet ovat tänä päivänä todella haluttuja, eivätkä vain Euroopassa, vaan maailmaanlajuisesti. Yksi valaisinten eduista on se, että ne sopivat tyylillisesti hyvin yhteen myös modernimman sisustuksen kanssa. Kaupoissa näkeekin myytävän uudistuotantona valmistettuja hyvin paljon Schiølerin luomuksia muistuttavia valaisimia. Aito vintage Schioler on kuitenkin helposti tunnistettavissa, ja aina asia erikseen. 

Schiølerin muovivarjostimet eivät sovellu pelkästään riippuvalaisimiksi, vaan monia Høyrupin valaisinmalleista on läpi vuosikymmenten käytetty myös seinä- ja lattiavalaisinten varjostimina. Tässä linkki ihastuttavaan esimerkkiin jalkavalaisimesta, jossa on kolme eriväristä Schiølerin Pearl Shade -varjostinta.

Yksi Schiølerin varjostinten eduista on, että niiden käyttötarkoitusta voidaan muuttaa ja siten myös pidentää tuotteen käyttöikää ja elinkaarta. Muovi on kestävä materiaali, ja varjostin voidaan puhdistaa jopa veden alla (ilman sähköistystä), jolloin se säilyy puhtaana ja siistinä, hyvin kohdeltuna jopa ikuisesti. 

60-luvun teak seinävalaisin Lars Schiølerin varjostimella
Schiolerin Globe -varjostin sopii hyvin yhteen 60-luvun tiikkisen seinävalaisinvarren kanssa
"Vohvelipintainen" Pearl Shade varjostin antaa kauniin valaistuksen myös seinävalaisimena
Suuri Facett -varjostin vuodelta 1970 koristaa 50-luvun palisanteri-jalkavalaisinta.
60-luvun jalkavalaisin Lars Schiølerin varjostimella
Vuonna 1970 julkaistu Pearlsahde 2 varjostin on tavallista Pearl Shadea leveämpi malli ja sopii erinomaisesti myös jalkavalaisimiin.

Hyggelig Instagramissa

Tervetuloa mukaan hyggeilemään Instagramissa tai Facessa

Liity hyggeilijöiden joukkoon ja saa 10 % alennusta

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet ensimmäisenä uusista tuotteistamme sekä kestävän sisustamisen ilmiöistä. 

10 % alennusta

Tilaamalla uutiskirjeemme